474 woorden
2 minuten leestijd

De kriebels van spinnen

In Nederland is ruim 20% van de bevolking bang voor deze harige, veelpotige insecten. Rond de 5% heeft zelfs een spinnenfobie. Waar die angst vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is het een soort oerinstinct om hiervan weg te rennen. Een filmpje van een flinke spin doet veel mensen griezelen. Laat staan als je ze tegen komt in je huis, bedrijf, rond de deurposten en in de schuur. Zonder dat je het weet huisvest een gemiddeld huis, honderden spinnetjes in hoeken, gaten en kieren.

Hoe zien spinnen er uit?

Van de ongeveer 50.000 soorten spinnen, leven er zo’n 700 in Nederland. In huis zie je meestal de gewone huis-en trilspin, in de tuin de kruisspin. De grootte varieert al naar gelang het soort van 1mm tot 25 cm! Het lichaam bestaat uit 2 delen, heeft 8 poten en soms wel 4 paar ogen. Ze produceren spinsel; een vloeistof die uithardt tot draag als het met de poten wordt uitgerekt.

Waar zitten spinnen in je huis?

Afhankelijk van het soort, is een droge of juist vochtige ruimte favoriet. Ze nestelen graag in donker verscholen hoekjes, gaten en kieren op je zolder, in de kelder, achter plinten en achter of onder je fornuis. Ze eten vooral veel insecten en weven dus graag hun vangweb rond (buiten)lampen waar muggen en vliegjes op af komen. Ook voedsel en voedselcontainers zijn aanlokkelijk omdat ook daar vaak andere insecten aanwezig zijn. Mede door de schutkleuren, zie je ze niet altijd. Wel het spinrag en de uitwerpselen op je frisse schilderwerk en schoongemaakte kozijnen.

Wat kun je doen tegen spinnen?

Natuurlijk helpt het als je gaten en kieren met kit dicht en hoeken en ruimtes schoon houdt. Spinnenwebben weghalen lost het probleem niet op; ze bouwen gewoon een nieuwe op dezelfde plek of even verder op. Huis, tuin en keukenmiddelen zijn helaas niet afdoende om je huis spinnenvrij te houden. Ben je een held en red jij jouw huisgenoten door ze buiten te zetten?! Goed bezig, maar ook onvoldoende om het probleem op te lossen.

Hoe los je jouw spinnenprobleem professioneel op?

Als je door het jaar heen zo veel als mogelijk is spinnenvrij wilt wonen en leven, is een professionele aanpak noodzakelijk. Door dit in het begin van het seizoen te doen, verminder je direct de populatie en ben je pro actief bezig. Met een piek in juni en het najaar, én met de bouw van nesten in de winter, is spinnenoverlast echter het hele jaar actueel.

Onze gecertificeerde ongediertebestrijders lossen het probleem snel en effectief voor u op. Zij denken graag met u mee en geven praktische tips en advies. Zo geniet u spinnenvrij en ontspannen van uw huis en tuin. Wij zijn uiteraard ook actief in bedrijven.

Heeft u last van andere soorten ongedierten kijk dan verder op onze blog.


Bel voor een afspraak 06 13593047


 

Nieuwsoverzicht