566 woorden
3 minuten leestijd

Help Houtworm!

Als professioneel ongediertebedrijf worden wij veel gebeld voor de bestrijding van houtworm. In balken, trappen, houten (kerk)beelden, kastplanken etc. Veelvoorkomend in vooral oud hout, maar soms ook in je nieuw geleverde object. De houtworm is dan al voor verwerking in het hout aanwezig. Niet fraai om te zien, en absoluut ondermijnend voor de conditie van het hout. Constructies zakken in en vergaan. Het bankje van oma stort in en houten waardevolle beelden krijgen blijvende schade.

Hoe snel verspreid houtworm zich?

Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende soorten hout aantastende kevers; de gewone houtkever, grote houtwormkever, spinthoutkever en boktor. Eenmaal in het hout aanwezig ondermijnen deze knagers gestaag en van binnenuit je houten constructie en voorwerpen. In spleten en oude uitvliegopeningen leggen de kevers hun eitjes. Soms zie je deze doorzichtige kleine eitjes zitten. Hieruit komen in geval van de veelvoorkomende gewone houtwormkevers, de gelige gekromde larven, die zich direct in het hout boren. Nog meer slecht nieuws, zij vreten zich gemiddeld tot wel 3 jaar lang een weg door het hout. Uiteindelijk vliegen ze als bruine houtwormkevers uit. De kever kan tijdens zijn 2 tot 3 weken durende leven vliegen, en zorgt daardoor voor verspreiding van je houtprobleem. Er worden vooral in het favoriete onbewerkte hout waar zij langs komen, opnieuw eitjes gelegd. Zo begint de cyclus opnieuw.

Hoe herken je houtworm?

Direct bij signalering of het vermoeden van houtaantasters raden wij je met klem aan actie te ondernemen. Je kunt de knagers soms horen en je ziet kleine ronde gaatjes (bij gewone houtworm) in het oppervlak. Bij activiteit zie je een soort zaagsel, het zogenaamde boormeel liggen. Wil je het zeker weten? Tik of klop op het hout terwijl je er een papiertje onder houdt. Houtworm effectief en gericht bestrijden vraagt om een inspectie door een bestrijder met kennis van zaken. Hij detecteert het soort houtaantaster en vertelt u over de mogelijke behandelingen. Soms is het aan te raden om ook aanliggende houten oppervlakten preventief mee te nemen.

Hoe kom ik van houtworm af?

Zelf behandelen is een grote uitdaging. Voorbereiding en gedegen veiligheidsmaatregelen zijn namelijk vereist. Huis, tuin en keuken middelen als bijvoorbeeld azijn en ammoniak, dringen niet ver genoeg in het hout. Ze zijn zeker bij een serieus probleem simpelweg niet in staat een blijvende snelle oplossing te bieden. Wetende dat de houtworm last heeft van hoge en hele lage temperaturen, gaan sommige van onze klanten met de föhn aan de slag. Helaas zal de houtworm ter bescherming zich hierdoor nog verder terug trekken in het hout. 2 weken in de vriezer is voor een klein object nog een optie. Realiseer je wel wat dit kan doen met de algehele conditie.

Houtworm bestrijden is dus echt een klus voor professionals. Wij hebben jarenlange ervaring, treffen de juiste veiligheidsmaatregelen en gebruiken uitsluiten producten voorbehouden aan gecertificeerde bestrijders. Wij kennen de do’s & dont’s en denken mee met uw persoonlijke of zakelijke situatie.

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende inspectie en snelle oplossing van uw probleem. Point Pest Control  06  135 93 047 / info@pointpestcontrol.nl

Blij met je spullen tips;

  • Houtworm heeft een voorliefde voor onbewerkte hout. Voorzie je dierbare stukken van een laagje verf, beits of lak.
  • Iets kopen bij de kringloop en/of op marktplaats?! Wees alert op mogelijke houtaantasters.
  • Realiseer je dat bij een doe het zelf aanpak schade aan een object niet altijd is uit te sluiten. ‘Bezint eer je begint’
Nieuwsoverzicht