689 woorden
3 minuten leestijd

Ongewenste gasten; muizen en ratten

Nu de winter zich laat zien en de temperaturen onderuit gaan, genieten wij extra van ons warme huis. Waar wij ons in deze tijden houden aan een maximaal aantal gasten, heb je er zo maar ongelimiteerd veel ongenode gasten bij! Muizen en ratten zoeken graag binnen onze muren naar een plek om te nestelen en zich te voeden. Die ene binnendringer is het begin van een super snel groeiende familie. Een geboren muis is namelijk al na 2 weken geslachtsrijp. De kleinste openingen verschaffen  al toegang. Met zijn flexibele skelet heeft een muis namelijk al genoeg aan 5 mm.

Het knaagt aan je spullen, ritselt achter de bank en loopt vliegensvlug over je muur. Zelfs kabels en snoeren zijn niet veilig. Een muis moet namelijk knagen om te voorkomen dat zijn als maar groeiende tanden te lang worden. Vooral ’s nachts zijn ze actief. Je ziet ze vaak niet, maar hoort en ruikt ze des te meer. Een kat neem je omdat je daar dol op bent en je er meer dan 10 jaar voor wilt zorgen. Doe dit niet vanuit de veronderstelling dat het een effectieve oplossing is voor jouw ongedierteprobleem. Want ook als de kat thuis, dansen de muizen.

Een grote groep mensen is bang voor muizen en ratten. Overigens is het biologisch bepaald dat het overgrote deel daarvan de vrouwen betreft. Past in het stereotiepe plaatje waarop de vrouw gilt, en de man vanuit zijn rol als beschermer het ongedierte te lijf gaat. Eerlijkheidshalve worden wij bij Point ook regelmatig gebeld door mannen, die hun ongenode knaagdierengasten zeker niet tegen het lijf willen lopen.

Naast emoties en mogelijke schade is de aanwezigheid van muizen en ratten ook erg onhygiënisch. Met hun kleine blaas laten ze overal sporen van urine achter. Samen met buiksmeer en andere uitwerpselen uitermate onfris en gevaarlijk voor je gezondheid. Helaas leeft hier en daar de gedachten dat nu winkels en horecabedrijven dicht zijn, er zakelijk niets aan ongediertebestrijding hoeft te worden gedaan. Niets is echter minder waar. Juist nu worden de muizen en ratten minder gestoord door mensen. Ze bakenen royaal hun territorium af, en nestelen in opgehoopt afval en stof.

De laatste jaren neemt de overlast van ratten enorm toe. Vooral de bruine ratten voelen zich erg thuis in onze voedselrijke leefomgeving. Waar voor sommige de muis nog het predicaat schattig kan krijgen, is dat bij ratten ver te zoeken. Ze zijn veel groter, tot soms wel 30 cm zonder de staart mee te rekenen, afwisselend glad of juist harig en uitermate brutaal. Het is niet te geloven, maar menig huisgezin wordt verrast door een in de toiletpot opduikende rat.

Een rattenpaar produceert per jaar al snel 2000 nakomelingen. Afwachten is daarom geen optie!  Als particulier, en met de vrij in de winkel verkrijgbare producten is het moeilijk, vaak onmogelijk om je probleem snel en effectief te verhelpen. Zo maar kwistig gif strooien is bovendien gevaarlijk voor kinderen en andere huisdieren. Ook in je bedrijf moet ongediertebestrijding voldoen aan wettelijke regels en in een logboek worden vastgelegd.

De Point Pest Control ongediertebestrijder is opgeleid en gecertificeerd. Zij volgen sporen en routing, doen aan wering, en plaatsen professioneel, snelwerkend en wettelijk toegestaan gif. Zij denken graag mee hoe jij je huis en/of bedrijf vrij kunt krijgen en houden van deze ongenode gasten. Dat alles met respect voor mens, dier en milieu.

Bel of mail ons vandaag nog voor meer uitleg over onze werkwijze, en voor het snel verhelpen van jouw ongedierteprobleem. Tel 06 13593047, info@pointpestcontrol.nl

 Met onderstaand tips kun je direct al zelf aan de slag. Zo blijf je zelf bepalen welke gasten wel of niet welkom zijn in jouw winterhuis en bedrijf.

Aan de slag:
  • Vogels zijn blij met extra voer. Doseer en geef dit overdag.
  • Verwijder rommel en dus schuilplekken in de tuin.
  • Laat geen vuilzakken slingeren. Doe ze direct in de container.
  • Ruim in huis voedsel zo veel mogelijk op in plastic boxen.
  • Haal honden-en kattenvoer ’s avonds weg.
  • Zorg ook nu je als restaurant, bar of winkel dicht bent, voor een opgeruimd pand en blijf preventief alert op de aanwezigheid van muizen en ratten (en soms ook kakkerlakken)
Nieuwsoverzicht