445 woorden
2 minuten leestijd

Er zaten 2 motten……

Wie kent deze populaire nationale meezinger niet? Helaas zijn vooral rond deze tijd van het jaar steeds meer mensen ook bekend met de praktische problemen van een mottenplaag in huis, tuin of bedrijf.

Dotten van motten

De familie van motten, ook wel nachtvlinders genoemd, is groot. Niet alleen de kledingmot in je oude jas, maar ook de meelmot, bruine huismot, vrucht- en fruitmot zijn ongenode gasten in huis. Ze zijn niet gevaarlijk voor de mens, maar kunnen zorgen voor overlast, vervuiling en schade. Alleen de larven eten en veroorzaken de schade. Bovendien bevorderen ze de groei van ongezonde schimmels. Een volwassen mot leeft ongeveer 2 weken.

Soorten & maten

De meest voorkomende is de bruine huismot. Deze is rond de 8 mm en herkenbaar aan de roodbruine kop. Het zijn echte alleseters en ze zijn gek op donkere verstopplekken, liefst met een hoge vochtigheidsgraad.
De kledingmot is een ramp in je kledingkast, je matras en tapijt. Deze mot legt 150 tot 200 eitjes, waardoor de populatie snel groeit. Ze eten alle soorten stoffen, zelfs je leren jasje is niet veilig. Zie je alleen de gaten en niet de mot zelf, probeer ze dan te signaleren met een wit vel papier op de bodem van je kast. Ze laten hierop duidelijk zichtbare korrels en coconnetjes achter.
In de keuken kunnen meelmotten overlast veroorzaken. Ze zijn gek op meel, havermout en granen. Hierin laten ze kleverige spinsels achter. Je voorraad verkleurt en gaat stinken. Ook de fruit- en vruchtmot weten hun weg te vinden in je keukenkastjes en op de aanrecht. Aangetast voedsel direct weggooien en de kastjes reinigen met water en een flinke scheut azijn.

Wat te doen bij motten in huis?

Van vroeger uit gebruikt men lavendelzakjes en cederhouten mottenballen in de kast. Motten hebben een enorme hekel aan deze geuren.

  • Goed en regelmatig ventileren van kasten, ruimten, beddengoed etc. is essentieel.
  • Aangetaste kleding wassen in water met azijn. Dit dood, evenals machine was op 60 graden of 4 dagen in de vriezer, de larven en eitjes.
  • Droog de was bij voorkeur buiten in de zon.
  • Check, dubbelcheck 2de hands kleding voordat je het in je kast hangt.
  • Haal oude vogelnestjes vooral in de buurt van het huis weg. Hier huist vooral de pelsmot graag.
  • Voedsel consequent opruimen, en bij voorkeur bewaren in afgesloten kunststof containers.

Mottenplaag

Regelmatig zijn deze huis, tuin en keukentips niet afdoende.
Bel dan Point Pest Control, een officieel geregistreerde ongediertebestrijder met kennis van zaken, ruime ervaring en professionele producten. Wij denken graag met je mee om het probleem snel en effectief op te lossen.
 

 Bel, mail of app ons!

Point Pest Control

Bel, app: 06 - 135 930 47

Mail:  info@pointpestcontrol.nl

Nieuwsoverzicht