509 woorden
3 minuten leestijd

Wespennest; gevaarlijk kunstwerk?!

Veel wespennesten zijn zonder meer insta waardig. De kunstwerken variëren enorm in omvang. Vaak zitten ze verstopt op moeilijk bereikbare plaatsen. Maar ook tegen de balken op je zolder, in een vergeten hoek of in je tuin, kom je zomaar dit kunstig gemaakte gevaarte tegen.

Hoe ontstaat een wespennest?

De wespenkoningin wordt in het najaar geboren en gaat bevrucht in winterslaap. In de huidige zachte winters, start zij al in maart met het bouwen van een nest. Uit de eerste eitjes komen de werksters, die vervolgens het nest verder uitbouwen.

De nesten worden gemaakt van fijngekauwd hout. Dit wordt vermalen tot een soort papier maché. Afhankelijk van het soort wesp, ziet het er grijzig of rood bruin uit. Het formaat van een pingpongbal kan uitgroeien tot een enorm bouwwerk, waarin hoogzomer 3000 tot wel 5000 wespen hun thuis vinden.

Zit een wespennest ook in de grond?

De zogenaamde graaf-grondwespen maken hun nest in de grond. Soms in een verlaten muizenhol, soms in boomstronken, kuilen en gaten. Ze vallen niet op en kunnen dan ook, eenmaal druk bevolkt, een gevaar zijn voor spelende kinderen en tuinierders. Je bent wellicht alert op de bekende alarmkleuren zwart/geel, maar grondwespen kunnen ook rood/zwart van kleur zijn. Zand er over gooien is geen oplossing. Ze vinden altijd weer een weg naar buiten. Maak dus ook binnen de in-en uitvliegroute niet dicht. Het spreekt voor zich dat nooit op het nest moet gaan staan of stampen. Het leed is dan niet te overzien.

Kun je een wespennest zelf weg halen?

Vaak zie je de wespen ergens in-en uit vliegen. Het nest kan dan verstopt zitten, b.v. in de spouw, waardoor je er niet bij kunt komen. Als je in de winter zeker weet dat een zichtbaar nest leeg is, dan kun je het met een lange stok en emmer weghalen. Laten zitten kan ook, omdat de koninginnen dit het volgende jaar niet meer gaan gebruiken. Zitten er wespen in, of ben je er niet zeker van, kom er dan absoluut niet aan. De wespen worden agressief en vallen massaal aan als je hun woonplek bedreigt. Tussen de tientallen en zelfs op de top van het seizoen duizenden wespen maken dat zelfs heel gevaarlijk! Realiseer je ook dat een wesp wel 10 keer kan steken.

Wat te doen bij een wespennest?

Voordat een nest wordt verwijderd, worden eerst de wespen zelf bestreden. Onze ervaren bestrijders dragen daarbij beschermende kleding. Zij gebruiken professioneel, wettelijk toegestane gifstoffen. De wespen nemen aan hun lijf het gif mee naar de koningin. Zij sterft en dan sterft het hele nest uit. Laat het nest voorlopig zitten. Pas later is er een mogelijkheid om het te verwijderen. Wacht niet te lang en neem direct bij signalering contact op. Zo voorkom je een enorme wespenpopulatie, die je verblijf in huis en tuin heel onaangenaam kunnen maken.

Overigens zijn veel wespennesten echte kunstwerken. Schakel ons als officieel gecertificeerde ongedierte bestrijders in, en verwonder je daarnaast over dit bijzondere natuur fenomeen.

Wespen snel en tijdig bestrijden?

Bel Point Pest Control 06 13593047 of mail info@pointpestcontrol.nl

Nieuwsoverzicht