573 woorden
3 minuten leestijd

De ene muis is de andere niet!

Winterse temperaturen, ijskoud en dagen met sneeuw, dan zoeken wij graag de warmte in huis op. Boodschappen en voorraad op orde, zodat wij er niet te vaak op uit hoeven. Muizen denken daar net zo over. Heerlijk naar binnen, daar waar voedsel gemakkelijk verkrijgbaar aanwezig is. De weg naar de spleten in de gevel en keukendeur is vaak voorzien van lekkernijen voor de vogels. Denk aan vetbollen, pindasnoeren etc. Laten ze daar nu ook dol op zijn! Deze maanden zijn voor ons als plaagdierbeheersers dan ook hoogseizoen.

Jongste telg van de familie muis

In Nederland leven ongeveer 20 soorten muizen. Wereldwijd denkt men aan 40 verschillende typen. De jongste, rond de 20.000 jaar oud is de huismuis. Mee geëvolueerd met de mens, toen deze aan landbouw ging doen. De huismuis is slank, tussen de 7 en 10 centimeter lang en heeft relatief grote oren en ogen. Ze verraden hun aanwezigheid door hun muffe geur, urinesporen en hagelslagachtige ontlasting. Bovendien zijn ze dol op eiwit-en vetrijk voedsel. Je treft dan ook vaak aangevreten verpakkingen in je keukenkasten aan. Gouden tip; berg voedsel op in dichte hard plastic verpakkingen! Ook het honden-en kattenvoer s ’avonds verwijderen en opbergen. De tanden groeien supersnel, waardoor ze moeten blijven knagen. Kabels en snoeren in huis zijn daarom niet veilig.

Eigen territorium

De huismuis leeft graag met veel soortgenoten samen. Omdat vrouwtjes na enkele weken geslachtsrijp zijn en meerdere nesten per jaar hebben, groeit de populatie supersnel. Die ene gespotte muis staat dan ook vaak voor minimaal 10 familieleden. Tenslotte herken je ze nu eenmaal niet aan een rugnummer! Ze bakenen hun territorium af met urine. In huis al snel rond de 5-, buiten rond de 400 vierkante meter.

Spits typje

Heel soms tref je de huisspitsmuis aan in huis. Met hun opvallende spitse snuit en korte poten, vallen ze officieel onder de insecteneters. Deze muizen laten zich vooral in de nacht horen. Ze zitten graag tussen muren en in je plafonds. Ze zijn ook fan van droge schuil -en nestelplekken in je tuin. Het is dan goed toeven in je openhaardhout hok, in je compostbak en overkappingen. Door hun zeer geringe gewicht, zie je nauwelijks loopsporen. Wel verspreiden ze een weeïge, muskusachtige geur. De achtergelaten keutels bevatten vaak zand, insectenrestjes en zijn samengeklonterd tot hoopjes. Vreemd genoeg zie je ze nogal eens op de muur. Ze kunnen vol zitten met bacteriën en virussen. Raak ze dus nooit met je blote handen aan!

Bob de Bouwer

De bosmuis noemen wij ook wel Bob de Bouwer. Deze opvallende grijs/geelbruine muis met een wel tot 10 centimeter lange staart, verzamelt van alles om nesten mee te bouwen. Deze muis leeft bij voorkeur in een bosrijke omgeving. Tegenwoordig kom je ze echter ook wat vaker tegen in de steden en tuinen. Het zijn echte springers en gravers. Overhangend groen en struiken zijn hun ideale places to be. Ze hebben wel 4 keer per jaar een nest jongen in ondergrondse holen. Ze maken zacht piepend geluid. Hun natuurlijke vijanden zijn onder anderen uilen, katten en wezels.

Mede door de snelle toename van het aantal muizen, de vele verstop plekken en nachtelijke activiteiten is het een hele klus om de muizen uit je leefomgeving te krijgen.
Vraag daarom professionele hulp aan je ongediertebeheerser. Onze technici zijn opgeleid en gecertificeerd. Zij denken mee bij wering en het beheersbaar maken van je probleem.

Bel, app of mail vandaag nog! 

Point Pest Control
06 - 13593047
info@pointpestcontrol.nl

Nieuwsoverzicht