433 woorden
2 minuten leestijd

Draaigatjes zitten tegenwoordig niet alleen op de bank!

In deze tijd met elkaar thuis, zitten er veel draaigatjes op de bank. Wellicht niet altijd ideaal, maar toch een heel ander verhaal dan de oprukkende draaigat mier in je tuin en/of huis! Net als de eiken processierups, rukt deze mediterrane mier op, en is de aanwezigheid in 1 jaar verdubbeld. De mier is vooral door de import van mediterrane planten hier gekomen. In tegenstelling tot veel andere soorten mieren, blijven alle geboren koninginnen in het moedernest. Vandaar de enorme capaciteit aan voortplanting.

Trouw aan hun oorsprong zijn ze gek op warmte en zon. De kratervormige nestopeningen tref je in de grond, in tuinmuren, of je spouw aan. Ze zijn in staat enorme kolonies te bouwen van wel honderden meters lang. Vreten je tuin kaal en ondermijnen paden en terrassen, en veroorzaken losse tegels. (Overigens is de houtmier gek op rottend hout van je pergola en schutting). Draaigatjes bijten. Dat laatste hangt samen met hun naam; ze bijten en draaien direct hun gat naar de wond om hier irriterend spul in te spuiten. Ze zijn gek op honingdauw afkomstig van bladluizen. Hiervoor in ruil beschermen ze de luizen, hetgeen jou als tuin- en plantliefhebber niet zal ontgaan.

Multi tasken

Mieren in het algemeen zijn super harde werkers. Bovendien zijn ze sterk, en kunnen soms tot wel 50 keer hun eigen gewicht aan voedsel dragen. Dat voedsel bestaat uit honingdauw, noten, planten, voedselresten, en ook uit sporen van jouw drankjes en hapjes op je tuintafel. Eenmaal binnen vormen ze rijen met een geurspoor voor hun soortgenoten, naar je afvalbak en keukenkastjes.

De vele duizenden werkers graven tunnels, verzorgen de larven, zoeken voedsel en verdedigen het nest. Tussen mei en augustus zie je vaak mieren vliegen. Liefde in de lucht, want de jonge koninginnen en mannetjes vliegen uit om te paren. Voor het mannetje een ondankbare taak, omdat deze al snel daarna sterft.

Mieren bestrijden & jouw probleem oplossen

Het bestrijden van mieren is aan regels gebonden. Je mag niet met insecticide buiten aan de slag. En ook binnenhuis is dat niet zonder risico. Bovendien zijn veel producten niet in staat het nest afdoende te doden. Aan de oppervlakte dood je weliswaar een aantal mieren, maar de kern van het nest, en de koningin zit veel dieper onder de grond. Ook huis, tuin en keukentip kokend water is onvoldoende effectief.

Bel en maak zo snel mogelijk een afspraak met onze professionele bestrijder.

Wij lokaliseren het nest, en gebruiken uitsluitend wettelijk toegestane, hoog geconcentreerde middelen, om je probleem op te lossen. Wij denken mee, en geven tips voor een mooie mierprobleemvrije zomer in huis en tuin.

Nieuwsoverzicht